2010. március 8., hétfő

Pillecukor

Valószínüleg nem lep meg senkit, de egy újabb Vacsoracsatában látott recept következik. Soha nem szerettem a pillecukrot, és nem értettem azokat, akik meg tudták enni. Ezek után váratlan fordulat, hogy amikor néztem Ördög Nórát, ahogy készíti, kedvet kaptam hozzá. Gondoltam, ha én nem is szeretem, majd a családtagjaim megeszik. Ezen a linken bukkantam rá erre a mesés receptre.
A süti elkészítése nagyon mókás volt, én ilyen nyúlós-ragacsos anyaggal még nem találkoztam. :) És az íze? Valami isteni! Hihetetlen finom lett, ruganyos, puha, finom... Édes íze ellenére alig lehet abbahagyni.

Pillecukor
(alias mályvacukor)

Hozzávalók: 13x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál méz
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték

A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor

Mosogatnivaló: Nem sok
Elkészítési idő: 15 perc + 2-3 óra várakozás + 15 perc

Elkészítés:
1. Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sütőpapírt. Az egyiket jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
2. Magas falú kisebb habverőedényt válasszunk. A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
3. Egy kis lábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Minden recept azt mondja, hogy a hőmérséklet legyen 260 F fok, de ne menjen fölé fölé, ami kb. 126 Celsius fok. Én ezt így oldottam meg, elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam.
4. A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is, vanília vagy más aromát és egy csipet sót. Majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Az időtartam függ a mixertől.
5. Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza.
6. Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz.
A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz.
7. Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon! A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom.
8. Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm.
Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor. Színezék nélkül hófehér színű lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails