2011. szeptember 2., péntek

Kakaós kalács


Kevés jobb dolog van a finom, puha, omlós kalácsnál. Maximum ha csupa kakaós :)
Én az egyik rudat nem a kakós töltelékkel kentem meg, hanem lekvárral, és megszórtam darált dióval és rumba áztatott mazsolával. Isteni finom lett :)

Kakaós kalács

Hozzávalók:
3 dl tej
3 ek cukor
5 dkg friss élesztő
2 ek olvasztott vaj
3 tojássárga
60 dkg liszt
1 csapott mk só
1 citrom reszelt héja

Kakaós töltelék:
15 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
8 ek porcukor
5 evőkanál kakaópor
3 tk rumaroma
Fahéj

Tetejére:
2 tojássárga
kevés tej

Elkészítés:
  1. Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Hozzákeverjük az olvasztott vajat , a tojássárgákat, a sót, a reszelt citromhéjat és végül a lisztet. Legalább 5 percig dagasztjuk. A tésztát letakarjuk és egy órát kelesztjük.
  3. Ezalatt habosra keverjük a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe tesszük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és 6 részre osztjuk. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  5. Megkenjük a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerjük. Így elkészítjük mind a 6 tekercset.
  6. 3 rudat összefonjuk úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.
  7. A két kalácsot kivajazott kenyérformákba tesszük vagy egy nagy kivajazott tepsibe egymás mellé. A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenjük.
  8. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütjük, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenjük. Még 10 percre visszatesszük.
  9. Kiborítjuk, rácson hagyjuk hűlni.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails