2011. október 27., csütörtök

Francia narancsos sütemény


Ez a süti első ránézésre száraznak, túl "tésztásnak" tűnik. De van benne egy meglepetés, amitől egyáltalán nem száraz, sőőőt... :)


Francia narancsos sütemény 

Hozzávalók:
A tésztához:
7,5 dkg liszt
7,5 dkg étkezési keményítő
1/2 tk sütőpor
1 narancs reszelt héja
4 tojás
13 dkg cukor + 2 ek porcukor a díszítéshez
7,5 dkg olvasztott vaj
8 dkg mandulaforgács + 2-3 ek-nyi a díszítéshez

Az öntethez:
2 dl frissen facsart narancslé (2 nagyobb narancsból)
2 ek narancslikőr (elmaradhat)
1 citrom leve
1 ek cukor

Elkészítési idő: 25 perc (+ kb 15 perc sütés)
Mosogatnivaló: Közepesen sok

Elkészítés:
  1. A lisztet a keményítővel, a sütőporral és a megmosott narancs héjával összekeverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztamasszához keverjük.
  4. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd kivajazunk, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és a mandulás alapra öntjük a tésztát.
  5. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ha kész, 10 percig a zárt ajtajú sütőben hagyjuk.
  6. A narancslevet a citromlével és a cukorral meglangyosítjuk, és ha fokozni akarjuk az élvezeteket, hozzáöntjük a narancslikőrt is.
  7. A langyosra hűlt süteményt tálra borítjuk, hogy a mandulás alja legyen felül, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  8. A tésztába egy hurkapálcával sok helyen beleszúrunk, és a narancslevet úgy öntjük rá, hogy a lyukakba befolyjon a lé, és a tészta beszívja.
  9. Tálaláskor a süti tetejét porcukorral és kevés mandulaforgáccsal megszórjuk, kínálhatunk mellé narancslekvárt vagy narancszselét és tejszínhabot is.


1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails