2011. november 28., hétfő

Sportszelet torta


Szülinapi torta sok-sok csokival :)


Sportszelet-torta

Hozzávalók:
Tésztához:
350 g liszt
fél cs sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
3 ek kakaópor
150 g porcukor
csipetnyi só
1 db tojás
50 g margarin
0,75 dl tej
1 narancs reszelt héja

Krémhez:
3 dl tej
1 cs csokis pudingpor
1 cs vaníliás cukor
120 g cukor
125 g (fél cs) margarin
3 ek kakaópor
rum vagy rumaroma ízlés szerint
1 narancs leve

Mázhoz:
2,5 ek kakaópor
2,5 ek porcukor
1,5 ek tej
50 g margarin

Mosogatnivaló: Tortához illő
Elkészítési idő: Összesen kb 3 óra (+1 éjszaka, amíg az ízek összeérnek) 

Elkészítés:
Tészta készítése
  1. A száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és tejet. Dagasztófejjel alaposan összedolgozzuk az egészet.
  2. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk.
  3. Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérőjűre, majd egy ugyanekkora átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük. Ha szükséges, széleit levágjuk. A formát célszerű kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük az első lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütő bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idő. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!
  5. Krém készítése:
  6. A pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Kissé hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemű krémet kapjunk.
  7. A lapok közül a legszebben sikerültet féretesszük- ez lesz majd a tortánk teteje-, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felső lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjunk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.
  8. Máz elkészítése:
  9. Keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendő a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egyneműsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tűzről levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet.
  10. Egy éjszakára tegyük a tortánkat hűvös helyre, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails