2011. december 10., szombat

Kandírozott narancshéj


Igazi Karácsonyi édesség, muffinba, csokiszalámiba, vagy csak úgy magában, nassolgatáshoz. Most készítettem először, de már aznap beáztattam a következő adaghoz való héjakat, annyira ízlett :)


Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:
Narancshéj
Cukor

Elkészítési idő: 20 perc (meg előtte 5 nap)
Mosogatnivaló: egy tál

Elkészítés:
1. A narancsot nem kell vékonyan pucolni, mehet úgy, ahogy van, "vastag fehérestől". Hideg vizet öntünk rá és pihenni hagyjuk 4-5 napig. Napjában többször lecseréljük rajta a vizet, hogy kiázzon belőle a sok vegyszer.
2. Kb. 4-5 nap után leöblítjük a héjdarabokat, egy teflon lábasba tesszük őket annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, és forrva hagyjuk kb. 5 percig. Ezután a vizet (szép sárga és illatos) leöntjük róluk, majd a héjakat hagyjuk picit kihűlni - nem teljesen, csak hogy meg tudjuk fogni.
3. Ekkor kisebb kockákra daraboljuk őket, majd mérlegen lemérjük a súlyukat. Visszatesszük a darabkákat a teflon edénybe, és kicsit kevesebb cukrot mérünk hozzájuk, mint  amennyi a héjdarabkák súlya volt. Elkeverjük és lassú tűzre tesszük.
4. Először a héj levet enged, elolvad a cukor, a héjkockák egy híg cukros szirupban kezdenek lubickolni. Folyamatosan alacsony hőfokon, meg-megkeverve egészen addig főzzük az egészet, míg a folyadék elpárolog - nem ér csalni, leönteni a levet és ilyesmi, mert nem lesz jó a végeredmény.
5. Amikor a lé elpárolgott, már folyamatosan figyelni kell, a cukor először fényesen bevonja a héjdarabokat, majd elkezd kifehéredni, végül finom cukorpor formájában vonja be a narancsot. Ekkor van készen. Kiterítjük egy tálcára, hagyjuk szépen kihűlni, megszikkadni, majd kb. másnap egy üvegbe töltjük és ott tartjuk felhasználásig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails