2013. november 19., kedd

Házi nápolyi


Ropogós, abbahagyhataltan házi készítésű nápolyi :)

Házi nápolyi

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
150 g durvára tört dió (vagy mogyoró, pisztácia) 
120 g cukor
200 g jó minőségű 70%-os étcsokoládé
fahéj
5 db készen kapható ostyalap

Elkészítés:
  1.  A cukrot alacsony lángon, néha-néha megkeverve sötét borostyánszínűre karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről, és hozzáforgatjuk a durvára tört diót. A karamellizált diót sütőpapírral fedett hőálló felületre borítjuk, és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  2. A karamellizált diót nagyobb darabokra törve S-késes aprítógépbe tesszük. Óvatosan aprítani kezdjük: az aprítógépet pulzálva járatjuk, gyakran megállítjuk, hogy a motor ne égjen le. Közben a gép falára tapadt diót kiskanállal mindig visszakaparjuk, majd folytatjuk az aprítást. Először csak morzsásra aprítja a gép, majd látjuk, hogy egyre jobban kezd összeállni a karamellizált dió. Az aprítást egészen addig folytatjuk, míg egynemű, sima masszát nem kapunk.
  3. A csokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a diós masszát. Ez lesz a töltelékünk. Ízlés szerint akár fűszerezhetjük is pl. fahéjjal, szerecsendióval.
  4. Az első ostyalapra rákenjük a töltelék kb. egynegyedét. Erre óvatosan ráfektetjük a második ostyalapot, amelyre szintén kenünk a töltelékből. Így folytatjuk a rétegezést, míg az ötödik ostyalaphoz nem érünk.
  5.  A betöltött ostyalapokat alaposan becsomagoljuk alufóliával, majd nejlonzacskóba tesszük. Fontos, hogy légmentesen csomagoljuk, hiszen a levegőből felvett nedvesség szintén megpuhíthatná a nápolyit. A becsomagolt nápolyira egy vastagabb könyvet teszünk nehezéknek, és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk szobahőmérsékleten. Ezalatt a töltelékben lévő olvadt csokoládé megszilárdul, így össze fogja tartani szépen a nápolyit.
  6. Másnap fűrészes élű késsel tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Légmentesen záró dobozban tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails